پیاده راه، فضای عمومی شهری/،پایان نامه گسترش پیاده راه ها |
پیادهراه، فضای عمومی شهری
تحقیقات مختلف نشان مى دهد که 4 کیفیت کلیدى براى یک محیط با کیفیت بالا نیاز است:
دسترسى و ارتباطات ( راحت براى استفاده، آسانى رسیدن و حرکت در آن)
فعالیت ها ( فراهم کردن دلیلى براى حضور در آن، حیاتى و واحد و یکتا )
راحت و تصویر ذهنى ( امن و پاکیزه، سبز و جذاب )
- معاشرت پذیر ( پرورش روابط همسایگى، دوستى، روابط متقابل، تنوع و…) ( carmona,20008:12).
چهار مؤلفه قابلیت پیادهروی (مطلوبیت و مطبوعیت، ایمنی و امنیت، آسایش و راحتی و تسهیلات و دسترسی)
مؤلفههایی نظیر مطبوعیت و مطلوبیت، آسایش و راحتی، ایمنی و امنیت و تسهیلات و دسترسی عابر پیاده مطبوعیت و مطلوبیت در اینجا منظور از مطلوبیت، جذابیت، دلپذیری و شاداب بودن فضا به منظور انجام فعالیت های تفریحی و ورزشی از جمله پیادهروی است.
دسترسی: دسترسی معیاری است که آسایش شهروندان در رسیدن به مکان مورد نظر را تامین مینماید(چپمن، 1386: 156).
ایمنی: منظور از ایمنی مراقبت و رسیدگی سریع به مکان های مورد نظر و کاربران آن در برابر خطرات احتمالی است (پور محمدی،94:1385).
آسایش و راحتی: در مبحث فعلی توجه به مولفههایی از قبیل پیوستگی و هموار بودن سطوح، وجود مکان های مکث و استراحت، اختصاص عرض کافی به معابر پیاده و در نظر گرفتن تمهیداتی برای پناه گرفتن از آفتاب و باران موجب آسایش و راحتی شهروندان هنگام فعالیت های پیادهروی میگردد. آسایش (واکنش عاطفی مثبت به محیط خارجی، محیط پیادهروی و نسبت به موقعیت است که شامل واکنشهای فیزیولوژیکی، فیزیکی، اجتماعی و روانی است).
2-9-2- نیازهای اصلی پیادهها
برنامه ریزی، طراحی و نگهداری مسیرهای پیاده باید با توجه به پنج عامل زیر انجام گیرد:
- پیوستگی
- کوتاهی
- زیبایی و امنیت
- ایمنی
- راحتی (وزارت مسکن و شهرسازی، معاونت شهرسازی و معماری،1375 ).
سرزندگی: شاید بتوان تنوع و فعالیتپذیری را به عنوان دو مؤلفه تأثیرگذار در سرزندگی فضاهای شهری دانست. یکی از راههای رسیدن به تنوع، به کار گرفتن نمادهای شهریاند که بر گرفته از کالبد موجود و ارزشهای بافت تعریف میگردند، که به خوانایی مسیر افزوده و آن را به نماد تبدیل میکند. از دیگر عوامل سرزندگی و تنوع پیادهراها، ایجاد کاربر یهای متنوع و متناسب با هر سکانس پیادهراه، استقرار کاربر یهای خدماتی که تداوم حضور شهروند را در پی دارد و همچنین استقرار کاربری های اوقا ت فراغت ، تنوع مبلمان در طول مسیر و هماهنگی روشنایی مسیر بدنهها و تأ کید روشنایی روی عناصر و بناهای شاخص میباشد (پاکزاد،1386). از آنجایی که فعالیتها و کنشهای متفاوت به راحتی براساس نیاز، زمان و …تغییر میکنند، در طراحی پیاده بایستی از انعطاف مناسب برخوردار باشند. گوناگونی(تنوع) تجربه فضا دلالت بر ویژگیهای محیطی مکا هایی میکند که واجد فرمها، استفادهها و معانی گوناگون باشند؛ کاربری های متنوع جاذب با تأمین و تولید جریانهای حرکت پیاده، در فضای پیادهراه این کیفیت را فراهم میآورند)بنتلی و همکاران،1382). در این راستا، فعالیتهای اختیاری و تفریحی، بخش قابل توجهی از فعالیتهای اجتماعی را باید در پیادهراها دربرگیرند که در شکلگیری این مفهوم در این فضا بایستی دقت لازم به عمل آید.
Pedestrian Way, Public Urban Space
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-03-06] [ 08:40:00 ب.ظ ]
|