پیش بینی ترک فعل؛پایان نامه جرم قتل در حقوق ایران |
پیش بینی ترک فعل در قوانین جزایی و فعل ناشی از ترک فعل
در پیش نویس قانون جزائی انگلیس، به منظور اینکه ترک فعل نیز عنصر مادی قتل قرار گیرد، در تعریف قتل بجای کلمهٔ «کشتن»، اصطلاح «موجب مرگ دیگری شدن» بکار گرفته است.
با توجه به این پیشنویس، در جائی که فردی همسر یا هم منزل دیگری یا پدر، مادر یا قیم طفلی میباشد یا یکی از ساکنین خانه میباشد یا تعهد به مراقبت از دیگری نموده و این شخص مرتبط با او (یعنی همسر، هم منزل، طفل یا شخص مورد تعهد به مراقبت) در معرض خطر قرار گرفته است بگونهای که اگر اقدامی صورت نگیرد، امکان آسیب دیدن او وجود دارد و شرائط و اوضاع و احوال بگونهای است که عرفاً از وی انتظار انجام اقدامی برای نجات شخص در معرض خطر میرود، در این صورت فرد موظف به تلاش در جهت نجات دادن وی میباشد و اگر کوتاهی او در انجام وظیفه منجر به مرگ آن شخص شود، از بابت قتل غیرعمدی مسئول شناخته میشود. وظیفه اقدام در جهت نجات دادن دیگری از خطر آسیبجسمانی، میتواند از قرار داد یا تصدی شغلی که ماهیت آن کمک به نیازمندان است، ناشی شود.
در خصوص فعل ناشی از ترک فعل، دو نظر بین حقوقدانان وجود دارد:
عدهای از حقوقدانان معتقدند که موضوع فعل ناشی از ترک فعل، در حقوق جزائی محلی ندارد و آنچه مطرح است جرم فعل نشان از ترک فعل ناشی گردد. آقای دکتر باهری در مقام توضیح جرم فعل ناشی از ترک فعل میگویند: «هرگاه نتیجه مجرمانه بعللی که مربوط و مستند به فعل شخص نیست و در شرف وقوع باشد و ناظری که از عهده جلوگیری از حصول نتیجه مجرمانه و تحقق زیان بر میآید و میتواند با کوشش و سعی خود آن را عقیم سازد بیحرکت بماند و مجاهدتی بعمل نیاورد، آیا در این صورت نتیجه بحساب وی گذاشته میشود و با وی همان رفتاری میشود که هر گاه با کوشش و علم خود به نتیجه مجرمان میرسید خلاصه آیا ترک فعل که بدینگونه به یک فعل مثبت ارتباط مییابد، جرم است و مشمول مقررات جزائی میشود یا نه؟ مثال- ۱- نابینائی در شرف سقوط در چاه است و ناظری حال او را مشاهده میکند معذالک از راهنمائی او دریغ میورزد؛ نابینا در چاه سقوط میکند و میمیرد. مثال ۲- مادری از رضاعت طفل شیرخوار خویش امتناع میکند و کودک از گرسنگی جان میسپارد» و یکی از نویسندگان حقوقی، برای جرم فعل ناشی از ترک فعل، چنین مثال میزند:«مثال اول- یک نفر عابر سنگی را روی ریل راهآهن میبیند که در موقع عبور قطار ممکن است مانع مزبور باعث خارج شدن قطار از ریل شده و جان عدهای در خطر بیفتد. عابر مزبور از راه بیاعتنائی یا با خبث طینت از برداشتن مانع مزبور خودداری و بالنتیجه حادثه اتفاق میافتد. مثال دوم- شخصی که در حال غرق شدن است و ناظری از راه بیتفاوتی و کینه و دشمنی که با شخص مغروق دارد از نجات او خودداری میکند.»
نظر عدهای دیگر از حقوقدانان این است که حالت فعل ناشی از ترک فعل وجود دارد و آن در جائی است که فعل مجرمانه ارتکابی توسط متهم از ترک فعل (او یا دیگری) ناشی شده باشد به دیگر سخن، ترک فعل زمینه ساز تحقق فعل بوده است.
در این زمینه، آقای دکتر آزمایش معتقدند که حقوقدانان در کتب کیفری خود واقعهٔ حادث شده از ترک فعل متهم را بعنوان فعل محسوب نموده و عنوان آن را فعل ناشی از ترک فعل گذاشتهاند در حالیکه این همان ترک فعل است و هیچگونه تفاوتی با آن ندارد. در واقع، تفاوت فعل ناشی از ترک فعل و ترک فعل در این است که در مورد اول، فعل مجرمانهای ارتکاب مییابد که منجر به تحقق نتیجه ممنوعهای میگردد و ارتکاب این فعل مجرمانه در اثر ترک فعلی است که قبل از آن صورت گرفته است و اگر آن ترک فعل نبود، این فعل صورت نمیگرفت در حالیکه در ترک فعل، صرفاً ترک (عدم انجام) یک فعل مثبت است که منجر به بروز نتیجه ممنوعه میشود. ایشان برای فعل ناشی از ترک فعل مثالهای زیر را مطرح مینمایند:
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1400-03-06] [ 09:21:00 ب.ظ ]
|