موارد مصرف بیتالمال در امور کیفری از منظر فقه شیعه و حقوق موضوعه |
– ضرورت و نوآوری تحقیق
اگرچه دربارهی مسأله بیتالمال و نحوه مصرف آن در زمینههای مختلف نگارشهایی توسط فقها و دیگر پژوهشگران انجام شده است و حقوقدانان نیز در این زمینه به تدوین مواد قانونی خاصی پرداختهاند، اما با بررسیهای انجام شده در کتب حقوقی مشخص گردیده که حقوقدانان حول این موضوع به صورت کامل بحث و بررسی نکردهاند و فقط برخی از موارد مصرف بیتالمال در امور کیفری را در قوانینی به صورت پراکنده مطرح کرهاند. از سوی دیگر بررسی حکم فقهی بیتالمال و نحوه مصرف آن، از آن جهت اهمیت دارد که فقه همه ابعاد زندگی بشر را تحت پوشش قرار میدهد و تمام اعمال انسان را در برمیگیرد.
لذا لازم و ضروری است که حول موضوع مصارف بیتالمال در امور کیفری هم از دیدگاه فقه شیعه و هم حقوق موضوعه پژوهشی کامل انجام شود.
4 – سؤالات تحقیق
1- مصارف بیت المال از منظرفقه شیعه چیست؟
2 – محدوده و قلمرو مسئولیت دولت در پرداخت دیه چیست؟
3 – مسئولیت بیتالمال نسبت به پرداخت فاضل دیه چیست؟
5 – فرضیات تحقیق
1- از جمله مصارف بیت المال در جهت مصالح و امور مسلمین است.
2- قلمرو مسئولیت دولت از پرداخت دیه نفس فراتر رفته و به دیه جراحات، ارش جنایات، دیه تغلیظ شده، خسارات افزون بر دیه، فاضل دیه مقتولی که ولی ندارد، نیز تعمیم مییابد.
3 – در مواردی که مقتول وارثی غیر از امام نداشته و یا در صورت وجود اولیای دم، به دلیل اعسار آنها از پرداخت فاضل دیه، بیتالمال مسئول پرداخت فاضل دیه خواهد بود.
6 – هدف ها و کاربردهای تحقیق
با توجه به این که یکی از مباحث مهم بیتالمال مصارف و توزیع بیتالمال است که در برقراری عدالت اجتماعی نقش بسزایی دارد، هدف ما از این پژوهش تببین مبانی حقوقی موارد مصرف بیتالمال در امرکیفری، بیان مبانی فقهی موارد مصرف آن و تبیین موارد انطباق و عدم انطباق نظام حقوقی در خصوص موضوع حاضر در تبعیت از فقه میباشد. کاربردهای متصور از این پژوهش کاربری در دانش فقه و حقوق و هم چنین مطالعات اسلامی میباشد. در این راستا نیز مراکز علمی-آموزشی و پژوهشی دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشی حوزههای علمیه و مراکز قانونگذاری میتوانند از دستاوردهای این پژوهش استفاده نمایند.
7 – روش و نحوه انجام تحقیق و به دست آوردن نتیجه
روشی که در این تحقیق اتخاذ شده روش توصیفی-تحلیلی به شیوه جمعآوری دادهها و اطلاعات به صورت کتابخانهای و مراجعه به منابع مکتوب فقهی و حقوقی است. در این راستا پیش ازهمه از کتابخانه اسناد و مدارک ملی استان فارس و کتابخانه آستان مقدس شاهچراغ علیهمالسلام و کتابخانه دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی بهرهبرداری شده است.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در عصر حاضر و تسهیلاتی که در زمینه پژوهش به وجود آمده میتوان از نرمافزارهای مختلفی در تحقیقات کمک گرفت. اینجانب نیز در قسمت عمدهای از کار از نرمافزارهای مختلفی چون فقه اهل بیت علیهمالسلام، جامعهالتفاسیر وکتابخانه اهل بیت علیهمالسلام استمداد جسته، این نرمافزارها و کتابخانههای الکترونیکی کمک شایانی در جهت تهیه و جستجو در کتابهای حدیثی علمای گذشته نمودهاند. همچنین در این راستا نیز از اینترنت بیبهره نبوده و به تناسب از سایتهای مختلف نیز استفاده شده است.
8 – ساماندهی (طرح) تحقیق
مطالب تحقیق حاضر مشتمل بر چهار فصل زیر می باشد:
1 – کلیات،
2 – منابع درآمدی بیتالمال،
3 – مصارف منابع مالی بیتالمال،
4 –بیتالمال و امور کیفری
فصل اول مشتمل از سه بخش مفهوم بیتالمال، انواع بیتالمال و منشأ و چگونگی پیدایش بیتالمال میباشد. در بخش مفهوم بیتالمال تعریف لغوی و اصطلاحی آن، جایگاه و اهمیت بیتالمال و نیز مفهوم مالیات و فرق آن با بیت المال بررسی شده است. در بخش دوم اقسام و انواع بیتالمال که شامل بیتالمال عام، بیتالمال خاصه و بیتالمال مسلمین میباشد، ذکر گردیده است. در بخش سوم نیز منشأ و چگونگی پیدایش بیتالمال در زمان حضرت رسول اکرم(صلیالله علیه و آله و سلم)، در زمان خلفای، در زمان امویان و در نهایت در زمان عباسیان مورد توجه قرار گرفته است.
فصل دوم که در خصوص منابع درآمدی بیتالمال است که خود مشتمل بر دو بخش میباشد. بخش اول با عنوان منابع و درآمدهای بیتالمال شامل زکات، خمس، انفال و فیء، جزیه، خراج و عشور میباشد و بخش دوم با عنوان درآمدهای دولت از جمله مالیات، درآمد اموال ثابت دولت اسلامی، سازمانهای کشاورزی و شرکتهای تولیدی دولتی، شؤون ولایت عامه یا حق قیمومت دولت اسلامی میباشد.
فصل سوم نیز مشتمل بر دو بخش مصارف عام و مصارف خاص میباشد. در بخش اول مستمری (عطایا)، تأسیسات، وسایل و امکانات عمومی، ایجاد راهها و مانند آن مورد توجه و بررسی قرار گرفته است و در بخش دوم، تأمین هزینههای نظامی، رفع احتیاجات فقیران و مستمندان، ترویج آموزش و پرورش، پرداخت حقوق کارگزاران و قاضیان، تأمین مخارج و هزینههای زندانیان و پرداخت دیه در موارد خاص و همچنین مصرف بیتالمال در راه اصلاح ذاتالبین ذکر گردیده است، که در هر یک از این موارد دستورات و سخنان ائمّه معصومین علیهم
السلام و آراء و نظرات فقهاء گردآوری شده است.
فصل چهارم با سر فصل بیتالمال و امور کیفری مشتمل بر چهار بخش مفهوم دیه، مسئولیت بیتالمال در پرداخت دیه، مسئولیت بیتالمال نسبت به پرداخت فاضل دیه و قلمرو مسئولیت دولت میباشد. و در بخش اول، مفهوم لغوی و مفهوم اصطلاحی دیه و همچنین ماهیت آن بیان شده است. در بخش بعدی، مواردی از جمله ناشناخته بودن وارد کننده زیان (قاتل)، عدم توانائی قاتل در پرداخت دیه، عدم دسترسی به قاتل، عدم وجود عاقله یا عدم تمکّن مالی قاتل یا عاقله و خطای امام یا قاضی مورد بررسی قرار گرفته است
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-12-01] [ 11:04:00 ب.ظ ]
|