مقایسه کیفیت رابطه، رضایت زناشویی و شادمانی در زنان شاغل و خانه دار |
از سوی دیگر خانواده را موسسه یا نهاد اجتماعی معرفی کرده اند که ناشی از پیوند زناشویی زن و مرد است. از جمله مظاهر زندگی اجتماعی انسان، وجود تعادل های سالم و سازنده میان انسانها و برقرار بودن عشق به همنوع و ابراز صمیمیت و همدلی به یکدیگر است. خانواده محل ارضای نیازهای مختلف جسمانی، عقلانی و عاطفی است و داشتن آگاهی از نیازهای زیستی، روانی و شناخت چگونگی ارضاء آن ها و مجهز شدن به تکنیک های شناخت تمایلات زیستی و روانی ضرورتی انکار ناپذیر می باشد. رضایت یک فرد از زندگی زناشویی به منزله ی رضایت وی از خانواده محسوب می شود و رضایت از خانواده به مفهوم رضایت از زندگی بوده و در نتیجه موجب تسهیل در امر رشد و تعالی و پیشرفت مادی و معنوی جامعه خواهد شد (عدالتی و ردزوان ، 2010).
رضایت زناشویی عبارت است از احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر موقعی که همه ی جنبه های ازدواجشان را در نظر می گیرند. اسپرچر، ونزل و هاروی (2008) معتقد است رضایت زناشویی، ارزیابی هیجانی- شناختی و ذهنی است که یک فرد از رابطه ی زناشویی اش دارد. کاپلان و مادوکس (2002) بیان می کنند که رضایت زناشویی یک تجربه ی شخصی در ازدواج است که تنها توسط خود فرد در پاسخ به میزان لذت رابطه زناشویی قابل ارزیابی است آن ها باور دارند که رضایت زناشویی به انتظارات افراد بستگی دارد.
همچنین ، رضایتمندی زناشویی یکی از مهم ترین شاخص های رضایت از زندگی است که بر میزان سلامت روانی، میزان رضایت از زندگی و حتی بر میزان درآمد، موفقیت تحصیلی و رضایت از شغل زوجین تأثیر می گذارد. از سویی ناسازگاری در روابط زوجین موجب اختلال در روابط اجتماعی، گرایش به انحراف های اجتماعی و افول ارزشهای فرهنگی بین زن و شوهرها می شود (احمدی، آزاد مرزآبادی و ملازمانی ، 2005). مطالعات نشان داده است 18درصد زنان از وجود ناسازگاری و عدم تفاهم در خانواده رنج می برند (بخشی و همکاران، 1386).
به علاوه، شادمانی احساسی است كه همه خواهان آن هستند اما تعداد كمی ازما به آن دست مییابیم،نشانه مشخصه چنین احساسی قدردانی،احساس درونی، احساس رضایت و علاقه بهخود ودیگران است. (كارلسون ، ترجمه شریفی 1380).
مك گیل (به نقل از آیزنك 1990) معتقد است شادی حالتی پایدار است كه فرد میان امیالارضا شده و كل امیال خودمطلوبترین نسبت را مییابد، به شرط آنكه امیال ارضا شده بهطور غیرمنتظره اتفاق افتاده باشد، یعنی ما از مصاحبت با خودی كه انتظار دیدن وی رانداشتهایم شاد میشویم. ون هون 1984 معتقد است واژه شادمانی به پدیدهای تجربی اشاره میكند، به زعم ویشادمانی كلی به صورت زیر تعریف میشود: میزانی كه یك فرد در مورد كیفیت كلیمطلوبیت زندگیش قضاوت میكند.
با توجه به آنچه گفته شد در پژوهش حاضر در پی آنیم تا کیفیت ارتباط، رضایت زناشویی و شادمانی زنان متاهل شاغل و خانه دار را با هم
مقایسه نماییم.
ضرورت و اهمیت پژوهش
در شرع مقدس اسلام، خانواده محیطی مقدس و به تعبیر قرآنی محل آرامش واقعی است و در آیات الهی آمده است (( خداوند از جنس خودتان برایتان همسرانی آفرید تا با هم انس گیرید و میان شما مؤدت و مهربانی برقرار ساخت)) (سورهی روم، آیه 21). ازدواج و انتخاب همسر، پایهی اصلی خانوادهها را تشكیل میدهد. اگر خانواده استوار نباشد، جامعه در وضعیت متزلزلی قرار میگیرد. بنابراین آشنایی با عواملی كه باعث پایداری ازدواج و خانواده میشود، برای همهی اقشاری كه به استواری و بقای جامعه میاندیشند، اقدامی ضروری و حیاتی است (خجسته مهر، 1384). همچنین سعادت و سلامت خانواده به وجود ارتباطات سالم میان زوجها بستگی دارد و چنانچه پایهی خانواده استحکام لازم را نداشته باشد، پیامد آن انواع مشکلات جسمانی و روانی است (ستیر،[4] 1987، ترجمه بیرشک، 1384).
علاوه بر این، به دلیل این که رضایت از رابطه زناشویی، مورد توجه محققان در زمینه ازدواج است و از آن به عنوان “مسیر مشترک پایانی[5]”یا “هدف نهایی زندگی مشترک” تعریف شده است، در تحقیق بر روی روابط نزدیک، تعداد زیادی از تحقیقها در زمینه آسیب شناسی روانی و کارکرد زناشویی، بر رضایت زناشویی متمرکز شده است (ویزمن، اوبلیکر و وینستاک[6]، 2004). با توجه به این که همهی زوجها به دنبال آن هستند که از زندگی زناشویی خود لذت ببرند و احساس رضایت کنند (رضازاده، 1381). پژوهشهای متعددی بیان کردهاند که همسرانی که اختلاف داشته و رضایت پایینی دارند، افسردهتر هستند، رفتاری خصمانهتر و خلقی مضطربتر دارند (سایرز، کوهن، فرسکو، بلاک و سارور ، 2001، به نقل از حسینی، 1391). در ایران احتمال ابتلای زنان به افسردگی دو برابر مردان(9/2درصد در مقابل7/1درصد) به دست آمده است (کاویانی، احمدی ابهری، نظری و هرمزی، 1381).
هدف پژوهش
مقایسه کیفیت ارتباط، رضایت زناشویی و شادمانی در زنان متاهل شغال و خانه دار شهر هرسین.
فرضیه های پژهش
فرضیه کلی
بین کیفیت ارتباط، رضایت زناشویی و شادمانی زنان متاهل شاغل و خانه دار شهر هرسین تفاوت وجود دارد.
فرضیه های فرعی
بین کیفیت ارتباط و مولفه های آن در زنان متاهل شاغل و خانه دار شهر هرسین تفاوت وجود دارد.
بین رضایت زناشویی و مولفه های زنان در متاهل شاغل و خانه دار شهر هرسین تفاوت وجود دارد.
بین شادمانی زنان متاهل شاغل و خانه دار شهر هرسین تفاوت وجود دارد.
تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرها
تعریف مفهومی کیفیت رابطه زوجین: رضایت زناشویی احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر، زمانی که همهی جنبههای ازدواجشان را در نظر میگیرند، میباشد (هاکینز، 1986، به نقل از نظری، 1388).
تعریف عملیاتی کیفیت رابطه زوجین: در این پژوهش میزان کیفیت رابطه زوجین نمرهای است که شرکت کنندگان از پاسخ به پرسشنامهی کیفیت رابطه زوجین خوشکام (1385) به دست میآورند.
تعریف مفهومی رضایت زناشویی: رضایت زناشویی احساسات عینی از خشنودی، رضایت و لذت تجربه شده توسط زن یا شوهر، زمانی که همهی جنبههای ازدواجشان را در نظر میگیرند، میباشد (هاکینز، 1986، به نقل از نظری، 1388).
تعریف عملیاتی رضایت زناشویی: در این پژوهش میزان رضایت زناشویی نمرهای است که شرکت کنندگان از پاسخ به پرسشنامهی رضایت زناشویی انریچ به دست میآورند.
تعریف مفهومی شادمانی: ون هون 1984 معتقد است واژه شادمانی به پدیدهای تجربی اشاره میكند، به زعم ویشادمانی كلی به صورت زیر تعریف میشود: میزانی كه یك فرد در مورد كیفیت كلیمطلوبیت زندگیش قضاوت میكند.
تعریف عملیاتی شادکامی: در این پژوهش میزان شادکامی نمرهای است که شرکت کنندگان از پاسخ به پرسشنامهی شادکامی آکسفورد به دست میآورند.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-12-02] [ 11:30:00 ق.ظ ]
|