شرط مجهولی که جهل آن به عوضین سرایت نمی کند و مقایسه آن در قانون مدنی و … |
در قانون مدنی ایران، به طور صریح شرایط صحت شرط احصاء نشده است. از نظر فقهای امامیه، اصل بر آنست که هرگونه شرطی در هر قراردادی صحیح و لازم است. به تعبیر دیگر در فقه امامیه «اصل آزادی شروط» همانند «اصل آزادی قراردادها» در حقوق معاصر از اصول مسلم است. و اگر مواردی از شروط ضمن عقد غیرصحیح محسوب شوند، استثناء بر اصل هستند و نیاز به دلیل خاص دارند.
بررسی مسئله “مجهول بودن مورد معامله” در حقوق مدنی، اهمیت ویژهای دارد. چراکه آثار آن، در تمامی ابواب فقه معاملات به چشم میخورد. در هر یک از قراردادها اعم از بیع، اجاره، مشارکتها و غیره، لزوم رفع ابهام از مورد معامله به عنوان شرط درستی قرارداد مطرح است
یکی از شرایط صحت عقد معلوم بودن مورد معامله است. پس اگر شرط مجهولی در قرارداد شده باشد که جهل به آن موجب جهل به مورد معامله شود، شرط و عقد هر دو باطل هستند. اما اگر جهل به شرط جنبهی فرعی دارد و منجر به جهل به یکی از عوضین نباشد،در این صورت میتوان گفت که شرط باطل و عقد صحیح است.[8] در واقع هرگاه شرط مجهول، تأثیر مستقیم در عقد نداشته و موجب سرایت جهل به عوضین نگردد؛ شرط و عقدی که شرط در ضمن آن درج گردیده صحیح خواهند بود، زیرا شرط مجهول به طور مطلق باطل نیست و عقد را باطل نمی کند.
ضرورت انجام تحقیق
اساسی ترین رکن هر قرارداد را موضوع یا مورد معامله تشکیل میدهد. در همهی قوانین مدنی قسمتی را به ارکان و شرایط عقد اختصاص میدهند. صحت شرایط عقد نیز در همین بخش گنجانده میشود. در باب شرط مجهولی که جهل آن به عوضین سرایت کند بسیار نوشته
شده ولی از جنبهی مخالف آن منابع محدودی وجود دارد. با توجه به اینکه صحت شرط و عقد اهمیت زیادی دارد انجام این تحقیق ضروری است.
سوالات تحقیق
- حکم شرط مجهولی که جهل به آن به عوضین سرایت نکند چیست؟
- چرا شرط مجهول ساری به عوضین، عقد را باطل میکند؟
- رابطهی عقد و شرط چیست؟
فرضیه های تحقیق
در پاسخ به سؤالاتی که هدف غایی نگارش این تحقیق خواهد بود نیاز به مراجعه به منابع متعدد و استفاده از نظرات اساتید است، لکن تا همین میزان جستجو این فرضیات را به ذهن متبادر میکند:
- در صورتی که جهل به شرط به عوضین نرسد هم شرط و هم عقد صحیحند
- شرط مجهول معلوم بودن مورد معامله را مجهول نموده و عقد را نیز بعلت نداشتن شرایط اساسی باطل میکند.
- رابطهی عقد و شرط مثل رابطهی اصل و فرع است و با از بین رفتن عقد (اصل)، شرط (فرع) هم از بین میرود.
روش تحقیق
گردآوری اطلاعات پایاننامه به صورت مطالعهی کتابخانهای، استفاده از سایتهای اینترنتی، فیش برداری و سپس تدوین و نتیجه گیری انجام میشود. به این صورت که با مطالعهی کتابها و مقالاتی که ارتباط موضوعی با محتوای پایان نامه دارد قسمتهای مربوط به تحقیق فیشبرداری میشود، بعد ازجمع آوریمطالب از کتابها وفصلنامهها ومقاله ها با توجه به اهداف ذکر شده، آنها را مطابق سرفصلهای پژوهش اختصاص داده ودر پایان از کل فصلها نتیجه گیری میشود. استفاده از نظریات و راهنمایی اساتید گرامی نیز در جهت غنای پژوهش ضروری است.
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-12-02] [ 06:49:00 ق.ظ ]
|