تحلیل حقوقی قرارداد بایبک در ایران با رویکرد توسعه روابط بینالملل |
قرارداد بایبک زیرگروه قراردادهای خرید خدمت محسوب میگردد. در این نوع قرارداد، شرکت سرمایهگذار خارجی مسؤولیت پرداخت کلیه وجوه سرمایهگذاری و همچنین نصب تجهیزات و راهاندازی و انتقال تکنولوژی را برعهده میگیرد و پس از راهاندازی، کلیه پروژه را به کشور میزبان واگذار میکند. بازگشت سرمایه و همچنین سود ناشی از سرمایهگذاری از طریق فروش محصولات بدست میآید که به دلیل گستردگی و بالابودن پتانسیل ایجاد بستر بهرهوری بینالمللی و تنوع شروط و ویژگیهای این قرارداد، بررسی این قرارداد موضوع تحقیق این پایاننامه قرار گرفته است.
ب: سوالات تحقیق
- ماهیت حقوقی قرارداد بایبک چیست؟
- ویژگیها و جایگاه قرارداد بایبک در قوانین و مقررات چگونه است؟
- تأثیر بایبک در توسعه روابط بینالملل چیست؟
ج: فرضیات تحقیق
- ماهیت حقوقی قرارداد بایبک، نوعی قرارداد خرید خدمت محسوب میگردد که در آن شرکت سرمایهگذار خارجی مسؤولیت پرداخت کلیه وجوه سرمایهگذاری را به عهده میگیرد.
- به نظر میرسد ویژگیهای عقد قراردادهای خدماتی در چارچوب قرارداد بایبک مورد توجه کشور میزبان واقع میشوند. ویژگیهایی مثل: 1) مالکیت کامل کشور میزبان بر منابع (نفت خام و گاز طبیعی)، 2)نفی مشارکت خارجی، 3) حاکمیت قوانین کشور میزبان بر قرارداد بایبک، 4) حاکمیت قوانین کشور میزبان بر حکمیت و داوری، 5) حاکمیت قوانین پولی کشور میزبان بر روابط ارزی و…
- بایبک بدلیل روند سودآفرینی که دارد قابلیت جذب سرمایهگذاری خارجی را میسر مینماید که این مسئله میتواند در قالب همکاریهای مشترک منطقهای تبلور یابد.
د: سوابق تحقیق
در مورد تحلیل حقوقی قرارداد بایبک در ایران با رویکرد توسعه روابط بینالملل، تحقیق مستقلی انجام نشده است، لیکن در برخی آثار حقوقی، اشاراتی به آن شده است که از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آییننامه چگونگی قراردادهای بای بک غیرنفتی مصوب 09/11/79هیات وزیران تعریف داشته است: بای بک یا معاملات دوجانبه به مجموعهای از روشهای معاملاتی اطلاق میشود که به موجب آن سرمایهگذار تعهد مینماید تمام یا بخشی از تسهیلات مالی (نقدی و غیرنقدی) را برای تامین کالاها و خدمات مورد نیاز، شامل کالاهای سرمایهای یا واسطهای یا مواد اولیه یا خدمات، جهت ایجاد توسعه، بازسازی و اصلاح واحد تولیدی و خدماتی در اختیار سرمایهپذیر قراردهد و بازپرداخت تسهیلات شامل اصل و هزینههای تبعی آن را از محل صدور کالا و خدمات تولیدی و سرمایهپذیر دریافت کند. این نوع معامله سرمایهگذاری، ترکیبی از کارخانه و عملیات تجاری که بهای معامله نه به ارز خارجی بلکه با تحویل محصولات ساخته شده پرداخت میشود. (شاپیرا، 1371: 149-170)
ترجمهی بایبک به بیع متقابل این توهم را به وجود میآورد که ماهیت بایبک همان ماهیت عقد بیع را دارد در حالی که در ترجمه بایبک اشتباه صورت گرفته است. بایبک را اصولاً نباید از مفهوم لغوی آن دور کرد. از لحاظ لغوی به معنای «بازخرید» است و معنی حقوقی آن هم از معنی لغوی آن دور نیفتاده است. (صادقی، 1383: 126)
ه: اهداف تحقیق
هدف کلی: بررسی و شناسایی ماهیت و ویژگیهای حقوقی قرارداد بایبک جهت شناخت و اصلاح معایب آن.
هدف ویژه : اصلاح ساختارهای قراردادهای بای بک در مبادلات بینالمللی و پیشگیری از زیان و ضرر.
کاربران: مجموعه دستگاههای ذیربط و فعال در عرصه تجارت بینالمللی، مجموعه صنایع تبدیلی و نقل و انتقالات نفت و گاز، مجلس شورای اسلامی و کمیسیون حقوقی و اقتصادی مجلس و… .
و: روش تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1399-12-02] [ 07:03:00 ق.ظ ]
|