بررسی تأثیر متغیرهای نسبت فعالیت معاملاتی، ریسک و تنوع پرتفوی بر بازده مازاد صندوقهای … |
عوامل متعددی در رسیدن به این هدف مؤثرند که ما در این پژوهش به بررسی تأثیر سه متغیر نسبت فعالیت معاملاتی، ریسک و تنوع پرتفوی بر بازده مازاد بر بازار صندوقهای سرمایهگذاری میپردازیم.
1-2- تشریح و بیان موضوع
با توجه به اهمیت سرمایهگذاری در هر کشوری و هدف اصلی آن که دستیابی به منافع بیشتر و نیز تصمیمات سرمایهگذاری مناسبی است که بتوان مطلوبیت سرمایهگذاری را افزایش دهد، امروزه تلاش میشود تا با بهکارگیری روشهای مناسب، بازده حاصل از سرمایهگذاریها را افزایش داد. در این مسیر صندوقهای سرمایهگذاری نسبت به سرمایهگذاران شخصی عملکردی به مراتب بهتر داشتهاند و این عامل باعث رونق هرچه بیشتر این صندوقها در سالهای اخیر شده است. حال این سؤال مطرح است که آیا صندوقها توانستهاند بازدهی مازاد بر بازار برای سرمایهگذاران حاصل نمایند؟ آیا تخصیص منابع توسط مدیران صندوقهای سرمایهگذاری، بازده مناسبی عاید دارندگان واحدهای سرمایهگذاری صندوق کرده است؟ چه عواملی بر عملکرد و بازده مازاد بر بازار صندوقهای سرمایهگذاری اثر دارد؟ تأثیر متغیرهای ریسک و نسبت فعالیت معاملاتی و تنوع پرتفوی بر بازار مازاد بر بازار صندوقها به چه صورت است؟
هدف ما در این پژوهش پاسخگویی به سوال اخیر است تا بدین ترتیب تأثیر این سه عامل را بر بازده مازاد بر بازار بررسی کنیم.
1-3- اهمیت پژوهش و ضرورت انجام آن
هر سرمایهگذار حقیقی یا حقوقی قبل از هر چیز مراقب است سرمایهاش حفظ و بر آن افزوده شود. کسب بازده و حفاظت از سرمایه به دانش و مهارت سرمایهگذاری نیاز دارد. سرمایهگذارانی که از دانش و مهارتهای کافی برای سرمایهگذاری برخوردار نیستند، باید به سرمایهگذاری غیر مستقیم از طریقی نهادهای واسطی چون صندوقهای سرمایهگذاری روی آورند. صندوقهای سرمایهگذاری با فروش واحدهای سرمایهگذاری خود به عامه مردم وجوهی را تحصیل و در اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند و از این طریق بازدهی عاید سرمایهگذاران میکنند. گاهی مشاهده میشود که عملکرد برخی از این صندوقها نسبت به صندوقهای دیگر بهتر بوده و حتی برخی به بازدهی بالاتر از بازده بازار دست پیدا میکنند که این عامل جذابیت انتخاب صندوق را برای سرمایهگذاری سرمایهگذاران بیشتر میکند. عوامل متعددی در دستیابی به بازده و به ویژه بازده مازاد بر بازار صندوقها مؤثر هستند که ما در این پژوهش تأثیر سه عامل نسبت فعالیت معاملاتی، ریسک و تنوع پرتفوی صندوقها را بررسی میکنیم.
1-4- پرسشهای پژوهش
- آیا نسبت فعالیت معاملاتی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد؟
- آیا ریسک پرتفوی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد؟
- آیا تنوع پرتفوی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد؟
1-5- فرضیههای پژوهش
- نسبت فعالیت معاملاتی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد.
- ریسک پرتفوی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد.
- تنوع پرتفوی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک بر بازده مازاد بر بازار آنها تأثیر دارد.
1-6- روش پژوهش
در این پژوهش از مدل رگرسیونی برای بررسی رابطه متغیرهای مستقل با متغیر وابسته و از آزمونهای همبستگی جهت بررسی همبستگی میان متغیرهای مستقل استفاده شده است، بنابراین پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی همبستگی و از نظر هدف، از انواع پژوهشهای کاربردی میباشد.
1-7 روش تجزیه و تحلیل دادهها
در ابتدا، دادههای مورد نیاز با مراجعه به تارنمای سازمان بورس و اوراق بهادار، تارنمای تک تک صندوقهای سرمایهگذاری، سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران و… جمعآوری گردیده اند. سپس دادههای جمعآوری شده در نرمافزار Excel طبقهبندی و درآخر برای انجام آزمونهای آماری و تجزیه و تحلیل از نرمافزار SPSS استفاده شده است.
1-8- جامعه آماری و نمونهآماری
1-8-1- جامعه آماری
تعداد کل صندوقهای سرمایهگذاری موجود با توجه به سایت مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران (شرکت مدیریت فناوری بورس تهران) 137 صندوق میباشد که تعداد 65 صندوق در شرط ورود تبیین شده صدق میکند.
- تا پایان اسفند 1391 تأسیس شده باشند، به گونه ای که حداقل یک سال از شروع فعالیت آنها گذشته باشد.
- تا پایان سال 1393 در حال فعالیت باشند.
- اطلاعات مورد نیاز در خصوص این صندوقها تا پایان اسفند 1393 در دسترس باشد.
- صندوقهای سرمایهگذاری در سهام باشند.
1-8-2- نمونه آماری
نمونهگیری مورد استفاده در پژوهش حاضریکی از نمونهگیریهای غیراحتمالی(در دسترس) است، به این مفهوم که از صندوقهای سرمایهگذاری در دسترس به تصادف تعدادی را انتخاب و اطلاعات آنها را ثبت میکنیم. به دلیل عدم وجود اطلاعات پیشین از میانگین و انحراف معیار بازده مازاد بر بازار در مطالعات داخلی انجام شده و با توجه به جدول نمونهگیری مورگان تعداد نمونه لازم 56 صندوق میباشد.
1-9- قلمرو پژوهش
قلمرو موضوعی: این پژوهش تأثیر متغیرهای نسبت فعالیت معاملاتی، ریسک و تنوع پرتفوی صندوقهای سرمایهگذاری مشترک را بر بازده مازاد بر بازار آنها بررسی میکند.
قلمرو مکانی: جامعه آماری پژوهش، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک است.
قلمرو زمانی: دوره زمانی این پژوهش بازه 01/01/1391 تا 29/12/1393 را در بردارد.
1-10- نهادها و مؤسساتی که میتوانند از یافتههای این پژوهش بهرهگیرند
نتایج این پژوهش میتواند برای تمام سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی فعال در بازار سرمایه، مدیران و کارشناسان شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و شرکتهای تأمین سرمایه، کارگزاریها، شرکتهای پذیرفته شده در بورس و اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران و سایر نهادهای مالی و همچنین پژوهشگران و متخصصان مفید باشد.
1-11- تعاریف واژهها، اصطلاحات و متغیرهای پژوهش
1-11-1- صندوقهای سرمایهگذاری مشترک
- صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یکی از انواع واسطههای مالی هستند که با فروش واحدهای سرمایهگذاری خود به عامه مردم وجوهی را تحصیل و با ایجاد تنوع در داراییهای خود سعی درکسب بازده مطلوب و نیز قابل قبول سازی ریسک سرمایهگذاری دارند. (چاوشی و صابر، 1392، ص118)
- یک نوع شرکت سرمایهگذاری است که با جمعآوری وجوه ازسرمایهگذاران، آنها را در مجموعه ای از سهام، اوراق قرضه و دیگر ابزارهای مالی سرمایهگذاری میکند. (انجمن شرکتهای سرمایهگذاری ایالت متحده آمریکا)
- نهادی مالی است که فعالیت اصلی آن سرمایهگذاری در اوراق بهادار میباشد و مالکان آن به نسبت سرمایهگذاری خود، در سود و زیان صندوق شریکاند. به عبارت دیگر صندوق سرمایهگذاری مشترک، به عنوان یک واسطه مالی کلیدی با تجمیع سرمایههای خرد، نیازهای دولت و شرکتها را برای منابع مالی تأمین میکنند. (ماده 1 بند 20 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران)
- صندوق سرمایهگذاری چیزی نیست جز مجموعهای از سهام، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار. در واقع میتوان آن را به صورت شرکتی در نظر گرفت که درآن افراد مختلف پولهای خود را روی هم میگذارند و در سبدی از اوراق بهادار سرمایهگذاری میکنند. (مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران)
1-11-2- بازده مازاد بر بازار
برای بدست آوردن بازده مازاد بر بازار در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
بازده بازار – بازده صندوق سرمایهگذاری i = بازده مازاد بر بازار صندوق i
1-11-3- بازده
- خالص درآمدی (بهره و سود نقدی) که از محل اوراق بهادار موجود در سبد صندوقهای سرمایهگذاری مشترک منهای هزینههای صندوق در طول یک دوره مشخص حاصل میگردد. (انجمن شرکتهای سرمایهگذاری ایالت متحده آمریکا)
- بازده شامل در آمد جاری (مثل سود سالانه) و افزایش یا کاهش ارزش دارایی (منفعت یا ضرر سرمایه) است. میزان درآمد یا افزایش دارایی را با درصد بیان میکنند. معمولاً نرخ بازده، نشاندهنده کل درآمد سالانه و منفعت سرمایه است و برحسب درصدی از مبلغ سرمایهگذاری بیان میشود. (قالیباف اصل، 1373، ص 52)
- Fipiran
- Mutual Funds
- Fipiran
- Excess Return on Market
- Return
- نشاندهنده تغییرات قیمتی و بازده نقدی سهام در بورس و اوراق بهادار میباشد؛ به عبارتی نشاندهنده تغییرات بازدهیکل سرمایهگذاری در بورس و اوراق بهادار میباشد و به وسیله آن میتوان فرصت سرمایهگذاری در بورس و اوراق بهادار را با دیگر بازارها مقایسه کرد. (پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران)
- شاخص قیمت و بازده نقدی را میتوان یکی از دقیقترین شاخصهای محاسبه در بورس تهران به حساب آورد، زیرا هر دو مؤلفه تقسیم سود در شرکتها و بازده سهام بر اثر افزایش قیمت سهام شرکتها در آن مدنظر قرارگرفته است.
- برای بدست آوردن بازده بازار در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
= بازده بازار |
شاخص کل درابتدای سال – شاخص کل در انتهای سال
شاخص کل درابتدای سال
- با استفاده از فرمول بالا به ازای هرسال یک بازده بدست میآید، سپس از بازدههای بدست آمده میانگین گرفته و بعنوان بازده بازار قرارمیدهیم.
1-11-5- نسبت فعالیت معاملاتی
نسبت فعالیت معاملاتی صندوق حاصل تقسیم حجم معاملات صندوق بر سرمایه صندوق میباشد. از آنجا که صندوقهای سرمایهگذاری دارای میزان سرمایه متفاوت میباشند، از این نسبت برای ایجاد قابلیت مقایسه و بررسی حجم معاملات صندوقها با اندازههای مختلف (بزرگ و کوچک) استفاده شده است. (اسمیت، 1998)، (روشنگرزاده و رضایی، 1389)
- برای بدست آوردن نسبت فعالیت معاملاتی در این پژوهش از فرمول زیر استفاده شده است:
- Securities and Exchange News Agency
- Transaction activity ratio
فرم در حال بارگذاری ...
[جمعه 1399-12-01] [ 10:15:00 ب.ظ ]
|